Milyen is az idén Nagyalásony májusfája?

Községháza

A májusfa állítása kemény férfimunka. Ebben megerősíthetik a szerzőt mindazok, akik már vettek részt ilyen tevékenységben. A nagyalásonyi férfiak nem riadnak meg a feladattól, egyre nagyobb létszámban vesznek részt a hagyomány helybéli megőrzésében.

 

Néhányan az erdőjárásból, a fakivágásból is kiveszik részüket, a legtöbben azonban a faállításnál verődnek össze, hogy aztán a végső gallyazás, a hántolás után a fatörzsre erősített fenyő tűlevelű ágait már csak a színes krepp papír pántlikákkal díszítsék. Ehhez persze megfelelő szerszámok, hozzáállás és ügyesség is szükségeltetik. A gödör kiásásához és az óriási méretű fa függőlegesbe emeléséhez traktor segítségét kell igénybe venni. Az apraja férfiak ilyenkor még csak messziről szemlélik az eseményeket, de hamarosan felbátorodva csodálják az eredményt.

Ismét bebizonyosodott, hogy az alásonyi férfiak nem restek a munkára, hogy ezzel a hagyománnyal élve tiszteletüket fejezhessék ki a fehérnépek előtt.

Szóval milyen is a mi májusfánk? „Pont olyan, amilyennek lennie kell!” – mindössze ennyi kritikát kapott egy, a helyszínre csak később érkező lakostól, így az idén április 30-án.

Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)

Fotók:

Sörös Ferenc

S. K. Zsóka

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat