2018. augusztus 18-a – Nagyalásony falunapja

Községháza

Hármas ünnepnek lehetett tanúja a Ludas-tó melletti szabadidőpark Nagyalásonyban. A falubeliek Nagyalásony falunapján ünnepelték államalapító Szent István király emlékét, és az ötven éve alakult gokart szakkör jubileuma alkalmából Szalai József pedagógus részére posztumusz díszpolgári címet adományoztak. A nagyalásonyi falunap kiemelkedik a környékbeli települések rendezvényei közül, nagyszabású ünnep, ami nagy vonzerővel bír.

 

A reggel az utcákon az Ajkai Városi Fúvós Zenekar és mazsorettjeinek felvonulásával megkezdődtek a nap programjai. Aki megfelelő időben ért a kapujához, a lovas kocsiról kínált pálinkával köszönthette a napot. A zenés ébresztő egészen a Ludas-tavon felállított sátorig szólt, ahol hamarosan kezdetét vette az ünnepi megnyitó.

Az egybegyűlteket elsőként Kovács Zoltán államtitkár köszöntötte a megnyitón. Mint mondta, ez a nap a falu ünnepe, akik az ilyenkor hazaérkező elszármazottakkal együtt emlékeznek államalapító Szent István által ezer évvel ezelőtt megteremtett államiságra, mely gyerekeinknek, unokáinknak biztosítja a jövőt biztosít. Hozzátette, hogy Nagyalásonyba mindig szívesen jön, mert, aki ide érkezik egy mérhetetlen fejlődésnek lehet szemtanúja, évről-évre mindig gyarapodik a közösség; hol az iskola, hol a konyha, hol a Ludas-tó környéke ami épül, és szépül. Köszönetet mondott a falu vezetésének, és mindazoknak, akik ezt megálmodják, és véghez is viszik. Remélhetőleg ez a fejlődés nem torpan meg, ebben próbál ő maga is segítséget nyújtani.

Csöngei Gábor polgármester nagy szeretettel köszöntött mindenkit 2018. augusztus 18-án, Nagyalásony falunapján. Elmondta, hogy hármas ünnepre készültek, hiszen a falunap és augusztus 20-a megünneplésén túl díszpolgári címet adományoznak. Az adományozott kiléte immár nem titok, hiszen a színpadon látható fotó alapján a helyiek már felismerhették Szalai József pedagógust, akinek a címet a gokart szakkör létrehozásának 50. évfordulója alkalmából közösségi kezdeményezés alapján ítélték oda. A posztumusz kitüntetéssel járó díszoklevelet, jelvényt és emlékplakettet fiának, Szalai Szilárdnak a képviselő-testület tagjai adták át. A polgármester úr köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre: a Somlótája Vadásztársaságnak, a Somló Vad Kft.-nek, a Somló Méz Kft.-nek, a Somló Zrt.-nek, a Veszprém Megyei Könyvtárnak, a Dabronyi Önkormányzatnak, Posta Zrt.-nek, a Magyar Vöröskereszt Somlói Csoportjának, „A hír a miénk!” Egyesületnek, a Somló-környéki Kistérségi Társulás Egészségfejlesztési Irodájának, a Polgárőr és Sport Egyesületnek, a közmunkásoknak Bokor László falugazda vezetésével, a főzést vállaló hölgyeknek, Vándor Ottó nagyalásonyi, Pető László nagypiriti lakosoknak, a sátor állítását vállaló férfiaknak. Mindenkinek jó szórakozást kívánva javasolta: Legyünk ma együtt, szórakozzunk együtt.

A gokart klub létrehozásának 50. évfordulója alkalmából Szalai József emlékére készíttetett tábla avatására a meghívott vendég, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke jelenlétében a délutáni órákban a Kinizsi Pál Általános Iskolában került sor. Az egykori alapítók nevében Csongrádi Endre mondott köszönő beszédet, majd az Almádi gokartosok és a kezdeményezést felvállaló Polgárőr és Sport Egyesület képviselői tették le a megemlékezés koszorúit. A faluközpont lezárt utcáiban – a nézőközönség örömére –, gokart bemutatón elevenítették fel a régi versenyek hangulatát.

A Ludas-tónál felállított sátor színpadán az eseményeket a helybéli Szücs Dóra nyitotta meg énekével. Őt követte Szalay Rozália versmondó előadása és a Kiscsőszi Élő Forrás Egyesület táncbemutatója. A színpadon a délutáni program a Rábamenti Citerazenekar műsorával, a Takácsi kicsi csajok és skacok táncbemutatójával, a Pápai Musical Stúdió Táncdalfesztivál című műsorával, Nádas György humorista előadásával folytatódott. Szelle Szilárd, Polyák Rita és Kereki Anna színművészek latin estjével folytatódott. Esti fellépőként Adrián és partnernője szórakoztatta a közönséget.

A kísérőprogramok a már megszokott, és új elemekkel tarkított lehetőségek gazdag tárházát nyújtották. A Mogetiana Egyesület íjászattal és jurta sátor bemutatóval, a Magyar Vöröskereszt Somló Térségi alapszervezete arc- és sebfestésekkel, „A hír a miénk!” Egyesület standján bemutatkozóval és gyermekfoglalkoztatóval várta az érdeklődőket. A gyerekeket Tóth Gergely korongozó, Lufibohóc, és arcfestés, óriáscsúszda, légvár, fajátékok, póni lovaglás, kocsikázás várta.

Boldizsár Zsolt festőművész képeinek, a Somló Méz Kft. termékeinek bemutatója és vására is sokak által kedvelt esemény. Az ökumenikus istentiszteletet ebéd előtt tartották, délután labdarúgó mérkőzések és a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány kutyás bemutatója kezdődött. A sziget először adott helyszínt előadásnak, ahol Komáromi Sándor színi társulata mesés történetbe ágyazott tűzzsonglőr show-t mutatott be.

A programokat a tűzijáték és azt követő bál zárta be.

Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)

Fotók:
Sörös Ferenc
Sörös F. Zsófia
Szücs Tamásné
S. K. Zsóka
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat