Pazar program, jó hangulatú együttlét a nagyalásonyi falunapon

Községháza

Az idén az eddig megszokottnál is több érdeklődő érkezett az államapító Szent István király emlékére rendezett falunapra. A helybéliek rokonai, ismerősei érkezésüket előszeretettel ütemezik erre az időpontra. A Ludas-tó szabadidőparkja benépesül a falubeliekkel, fiaikkal, lányaikkal, vejeikkel, menyeikkel, az unokákkal, és az elszármazottakkal, akikkel az alásonyi lakosok számára nagy öröm az ismételt találkozás. Természetesen a környékből és távolabbról érkezők is nagy szeretetre, színvonalas színpadi produkciókra és finom étkekre leltek.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár beszédében a falunap jeles eseményét közösségteremtő erőként jellemezte, amikor mindenki talál egy kis szabadidőt az együttlétre.

 

Megkezdődött

A program az Ajka Városi Fúvós Zenekar és a mazsorettek felvonulásával kezdődött, az őket követő lovaskocsiról ifj. Czigler László és Csongrádi Endre önkormányzati képviselők az ébredőket házaiknál köszöntötték a reggeli pálinkával. Eközben a szabadidőparkban javában folytak az előkészületek a főzéshez Dr. Gregositsné Fehér Ildikó és Domonkosné Kovács Hajnalka képviselő asszonyok segítségével. A nagysátor árnyas oldalán kijelölt főzőhelyeken a Dabronyi Önkormányzat Képviselő-testületének csapata a vaddisznópörkölt, Somlótája Vadásztársaság részéről Pethő László és felesége (Kispirit), a szarvaspörkölt, Vándor Ottó (Tapolcafő) a csülök- és pacalpörkölt, a nagyalásonyi asszonyok sertéspörkölt készítésének láttak neki.

A megnyitó

Megnyitó beszédében Csöngei Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, a meghívott vendégeket. Örömét fejezte ki, hogy az elmúlt egy év elvégzett munkáját követően sokan jöttek össze, hogy ezen a napon együtt pihenjenek, szórakozzanak. Együtt emlékeztek meg azokról, akik már nem tudnak köztük lenni. Megköszönte a nyújtott támogatást a Somló Zrt.-nek, a Méz Kft.-neki, a Somló Hús Kft.-nek, a Somlótája Vadásztársaságnak, a Magyar Postának, és munkáját mindazoknak, akik a rendezvény előkészítésében és lebonyolításban rész vesznek.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszédét Szabó Magda Szent István államalapítóhoz szóló gondolatainak tolmácsolásával kezdte. Kifejtette, hogy a település már az 1200-as években írásos emlékekben megemlítésre került, és Nagyalásonyként az 1500-as években olvasható volt, így történelme majdnem egy évezredre tekint vissza. Az évezredes munkáért hála illeti az országépítőket, és azokat a településépítőket, akik megalapozták Nagyalásony jelenét. Nagyalásonyban minden jelen van, ami egy települést élhetőségéhez szükséges; egy jól felépített iskola, gyermekóvó intézmények, az új konyha. Az elmúlt időben közel 250 millió forintos fejlesztésbe kezdtek a faluban; az önerőből elkészült 4 milliós kamerarendszeren keresztül a 60 milliós intézmény beruházásig, melyek a képviselő-testület és a polgármester tevékenységét dicsérik. A falunap alkalmat teremt a környező települések, az egyesületek, a helyi fiatalok, gyerekek megmutatkozására, és az egész napi szórakozásra. A hagyományos főzőverseny mellett a futball, valamint a zserbósütő versenyen is megmérik tudásukat a résztvevők. Kiemelte, hogy a polgármester és a képviselő-testület munkája az infrastruktúra fejlesztésén túl a közösségépítésről kell, hogy szóljon. A legfontosabb, hogy összetartó legyen a falu lakossága, segítsenek egymásnak, a rászorulóknak. Ha egy falu közössége ilyen, akkor megérdemli, hogy majd újabb több száz év múlva is megemlékezzenek róla. Minden jót kívánt a közösségépítő munkához, és sok vidámságot a nap folyamán, köszönetét fejezte ki a meghívásért.

A színpadon

Nagyalásony Község Önkormányzata nevében Kovács Valéria kulturális szervező ismertette a nap folyamán a közönségre váró programok sorát.

A színpadon Szalai Rozália verstrilógiával köszöntötte a falunapot, majd Szücs Dóra, a helyi énekes tánczenei előadásával örvendeztette meg a falubelieket. Nagy sikert aratott az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, valamint az őket követő Country Sisters Noszlop, melynek nagyalásonyi és dabronyi tagjait a helyiek ismerősként üdvözölhették.

Gondolataiban az ünnep köréhez kapcsolódó ökumenikus istentiszteletet Árus-Kovács Gábor plébános, Baráth Júlia református, Pablényi Edina evangélikus lelkészek tartották.

Az jó ebédhez a jó hangulatot Sallai Jenő cigányprímás és hegedűművész és munkatársa biztosította, a zenés összeállításon túl a nótát kérő kívánságoknak is eleget téve. Az ebédre készült pörköltek természetesen közmegelégedésre tartottak számot.

A színpadi produkciók Takácsi Község civil csoportjainak bemutatkozásával folytatódtak, a Takácsi Kicsi Csajok és Skacok, a Kenderkóc Citerazenekar és a Takácsi Táncos Talpak előadásával. A nagysátor színpadán az érdeklődők estig találtak szórakozási lehetőséget. A közönséget a továbbiakban a Vinári Music Mix, Matteo Cammisa bűvész, Kira & Adrián mulatós dalai, Geleta Viktor és Ducza Nóra operett slágerei, a Shamila Szombathelyi Hastánccsoport táncbemutatója, majd a sztárfellépő B52 zenekar szórakoztatták.

A gyermekek kedvére

A gyermekek szórakoztatásáról a kézműves foglalkoztatók, így a kötélfonási, korongozási lehetőséggel gondoskodtak. A légvárakat – bár azokat a szeles idő miatt időnként leengedték –, a nap túlnyomó részében a gyermekek örömére szolgáltak. A Lufi bohóc és az arcfestő munkáját a gyermekek hirdették a kezükben hordott, és arcukon viselt alkotásokkal. A pónilovaglás és a sétakocsikázás szintén nagy kedvencként, az idén sem maradhatott el.

A büfét a Ludas Kisvendéglő és Fogadó, Betérő Vendéglő alkalmazottai adták, a nap folyamán megéhezők lángost, kürtős kalácsot, pattogatott kukoricát, továbbá vattacukrot, jégkását és fagylaltot vásárolhattak a kitelepülő vállalkozóktól, és persze játékot a gyermekeknek.

Sport és versenyek

A nagyobbak és felnőttek íjászversenyen, labdarúgó mérkőzéseken mérhették meg tudásukat. A csapatok közül a Steffl, az Öregek, az FC Ludas és a Rohamcsapat közül ez utóbbi nyerte meg a tornát. A zserbósütő verseny első helyezését Polgár Sándorné Császár Veronika kapta.

Kultúra és egészség

Boldizsár Zsolt devecseri festőművész kiállított képeivel visszatérő vendég a nagyalásonyi falunapon, a Dákai Batthyány Ilona fogyatékosok Otthona termékbemutatója szintén, mindkettő vásárlási lehetőséget biztosított. Az idén a Méz Kft. is bemutatkozott; kóstolásra, megvételre kínálta termékeit. A falunapok elmaradhatatlan részét képezi az egészségmegőrzési program, a Somló Környéki TKT Egészségfejlesztési Irodája szervezésében történő a vérnyomás és vércukormérés. „A hír a miénk!” Egyesület is állandó résztvevője a falunapoknak, az idén helytörténeti totóval – ehhez kapcsolódva reklámajándékokkal –, várták az érdeklődőket, melyet Szücs Tamás kutatásai alapján állított össze. Az egyesület standján Csöngei Judit és segítségei, Abigél és Kata csillámtetoválást végeztek a kicsik és nagyok által kiválasztott alakzatokat felhelyezve.

A záróprogram

Az egész napos rendezvényt a Leskovics Pirotechnika Kft. látványos, sok elemmel tarkított színes és izgalmas tűzijátéka zárta.

A falunap sok vidámsággal, jó hangulatban telt, a szervezőkre, a helyszínen résztvevőkre, a közönségre a lelkesedés volt jellemző, mindannyian örömteli napot tudhattak maguk mögött.

Sörösné Kolonics Erzsébet
(HCJD)
 
 
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat