Ötvenöt éves a katolikus templom

História

A nagyalásonyi katolikus közösség múltja legalább 17. századig nyúlik vissza, önálló plébániával sosem rendelkezett. A hívek vallásukat hosszú éveken keresztül csak Dabronyban tudták gyakorolni. Nagyalásony katolikus templomának építését 1957-ben kezdték, felszentelése 1958-ban volt. Az egyházközösség ma Dabrony fíliája.

 

A merész terv dr. Kőghl Lénárd atya ötleteként született. Miután 1953-ban Dabronyba helyezték, a meglehetősen zivataros politikai viszonyok ellenére elhatározta, hogy templomot épít Nagyalásonyban. A vállalkozás ebben az időben kivitelezhetetlennek ígérkezett. A templom építésének történetéről a Historia Domusban találunk erre vonatkozóan néhány érdekes adatot. Kőgl Lénárd szűkszavúan, tényszerű adatként említi ezt a nagyszabású vállalkozást, pedig minden erejét a templom építésére fordította. Későbbi utódjai azonban részletesebben is beszámolnak az elhúzódó munkálatokról.
 
A templom építése – bár erre az akkori politikai helyzet miatt hatósági engedély nem volt –, 1957-ben kezdődött, rossz anyagokból és pontatlan tervvel. A helyi katolikus hívek mindvégig nagy odaadással segítették a kivitelezést. A munkálatokból a gyerekek és az asszonyok is igyekeztek kivenni a részüket. Munkájuk eredményeként a templom felszentelése 1958. augusztus 24-én, a búcsú napján történt. Az oltárkép 1959-ban készült; Szent Istvánt ábrázolja, amint Szűz Máriának felajánlja a magyar koronát. Készítője Károly Gyula, korának híres egyházi festője. A templomot ekkorra bár belülről bepucolták, de közel sem készültek el még mindennel.
 
Miután dr. Kőgl Lénárd atyát 1961-ben elhelyezték a dabronyi plébániáról, utóda és az építkezés folytatója Varsányi Ferenc lett. Ő a hívek áldozatkészségének kiveszéséről tesz említést. A szolgálati ideje alatt befolyt csekély adomány a templom nagyobb léptékű továbbépítését nem tette lehetővé. A püspökség segélyt ajánlott fel a munkálatok befejezésére, de ő ezt nem fogadta el.
 
A templom építése 1965-ben Fehér Ernő idekerülésével újabb lendületet kapott, aki részletesen beszámol az addig elvégzett munkálatokról is. A külső vakolás 1967-ben kezdődött, melyhez szükség volt a templomhoz tartozó terület bekerítésére. Ez nagy felháborodást váltott ki a protestáns lakosság köreiben, mert a területet addig legelőként használták. Később a hivatalos magyarázat után – a kisajátított terület helyett kapta az egyházközösség ezt a területet –, a faluban ismét helyreállt a békesség. Az egyházmegye anyagi segítségével sikerült a vakolást még abban az évben befejezni. A krónika ekkor ismét megemlíti a hívek áldozatos munkáját. 1969-ben elkészült az új tabernákulum. A tűzzománc díszítésű ajtó Kadnár István budapesti iparművész alkotása. A templom ablakainak újraüvegezését 1970-ben végezték. 1971-ben, Szent István ezeréves évfordulójának jubileumi évében Fehér Ernő atya szerette volna befejezni a templom építését, de erre több okból sem kerülhetett sor. Mivel a templom annak idején engedély nélkül épült, a hatóság betiltotta az erre a célra történő adománygyűjtést, sőt, azzal az ürüggyel, hogy az ajtó fertőző gombás, a templom bezáratásával is megpróbálkoztak. Az ajtó cseréje a hívek adományaiból azonban megtörtént és a Szentatya küldötte jubileumi ajándék keresztút sorozatot is bekereteztették. Fehér Ernő plébános ekkor mindössze arra kapott engedélyt, hogy Szent István tiszteletére harangot öntethet saját költségén. A harang 327 kg-mos lett és 64 ezer forintba került. A rajta lévő felirat őrzi a készíttető nevét. A harangot pünkösd vasárnapján szentelte fel dr. Klempa Sándor apostoli kormányzó. Erre az alkalomra először telt meg zsúfolásig a templom katolikus és protestáns hívekkel.
 
A hetvenes évektől több beruházás és felújítás szépítette meg a templomot és javította annak állagát; 1972-ben a harmóniumot javították meg, 1973-ban a hívek költségére a villanyfűtést csinálták meg, Bali Tibor plébánossága alatt 1984-ben a szembemiséző oltár és 1985-ben a templom mozaik lapozása készült el, 2007-ben a toronyszerkezet kapott új fedést. 2008 után, Árus Kovács Gábor plébános szolgálatának kezdetétől ismét megszépült a templom belseje. 2009-ben felújították a villamos hálózatot, elkészítették a padfűtést, 2010-ben kijavították a vakolat hibáit és kifestették a templomot, 2013-ban kicserélték az ereszcsatorna legrosszabb állapotú részeit. Mindezt a hívők anyagi és tevőleges hozzájárulásával és a helyi önkormányzat támogatásával sikerült megvalósítani. Pályázati lehetőség hiányában a külső felújítás várat még magára, de reméljük, hogy erre is hamarosan sor kerül.
 
Szücs Tamás
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat