Nagyalásony község címere

História

Nagyalásony község jelenlegi címerének és zászlajának bemutatása mellett megismerhetjük a címer értelmezését, régi pecsétjeit, és közreadjuk a címer készítőinek, Gáty Istvánnak és Somfai Balázsnak eredeti, a Veszprém Megyei Levéltárban megtalálható pontos leírását munkájukról

 

 

Az 1240-es első előfordulásakor neve Olasun alakban szerepel. 1488-ba nevezik először Nagyalásonynak, megkülönböztetésül Kisalásonytól, amely később elpusztult. Vegyesen birtokolták a helyi kisnemesek és vidéki nagybirtokos családok.

 

 

 

Pecsétje első ízben egy 1778-as keltezésű iraton maradt fenn. Az ovális alakú, kettős keretezésű, negatív vésetű pecsét mezejében (címertanilag) jobbról egy hegyével felfelé, élével balra néző csoroszlya, mellette ugyanilyen helyzetű ekevas, ettől balra egy búzaszál látható. Mindhárom címerkép lebegő helyzetű. Körirata: NAGY ALASONYI FALU PETSÉTYE. Vörös viasz lenyomatai a Veszprém Megyei Levéltárban találhatók.


1811-ben készült másik pecsétje, mely ugyancsak negatív vésetű, ovális alakú, keretezett. A pecsét belkörében jobbról hegyével felfelé, élével balra álló csoroszlya, balról hegyével felfelé, élével jobbra álló ekevas között három búzakalász látható, mindhárom lebegő helyzetben. Körirata: N(AGY) ALASONYI ADOZO HELYSEG PETS(ETJE) 1811. Vörös viasz lenyomatait a Magyar Országos Levéltárban őrzik.


Veszprém megye területén az Országos Községi Törzskönyvbizottság 1909-ben végezte a hivatalos helységnevek megállapítását, hogy elkerüljék az azonos névhasználatot az ország egész területén. A nagyszámú névmódosítás kitűnő alkalom volt a pecsétnyomók cseréjére. Ekkor a község nem kérte címerkép elhelyezését a pecséten, így csak címer nélküli feliratos bélyegző készült.

 

 

Jelenkori címerét 1997. augusztus 20-án avatta a község, a címer alkotói: Gáty István és Somfai Balázs (Veszprém).
Lásd: Gáty István és Somfai Balázs által készített eredeti leírás a Veszprém Megyei Levéltárból (a szerk.):
Nagyalásony község jelképei

A címer leírása:

Ezüst mezejű, vörös szegélyű háromszögű pajzsban zöld hármashalom középső csúcsából kinövő három vörös rózsa – egy tőből induló elágazó szárral –, a hármashalom zöldjében hegyével előre néző arany ekevas. A pajzs alatt mondatszalagon a jelmondat: ASPERIS LABORIBUS FRUCTUS

A szimbólumok jelentése:

A hármas halomban fekvő ekevas a földművelésnek, a szántóvető embereknek a mindennapi munkáját, a rózsa nemzedékek fáradságával nemesített ritka szépségű növényt, a virágok királynőjét jelképezi. Az arany ekevas a község régi címeres pecsétjéből, a három vörös rózsa a Somló-vidék történetében szerepet játszó nagyalásonyi előnevet viselő Barcza-család címeréből került a község újkori címerébe. A munka és az érték címerpajzson kifejezett kapcsolatából adódó mondanivalót szavakkal hangsúlyozza a németföldi humanista gondolkodótól, Erasmustól idézett jelmondat, melynek lényegi fordítása: a fáradtságos munka gyümölcse e becses érték.

A községi zászló:

3:2 oldalarányú, fekvő téglalap alakú, kék színű kelme, amelynek mértani közepén helyezkedik el a címer , ez alatt a jelmondat.

 

A kivonat a Veszprém megye településeinek címerei és zászlai c. könyvből készült.
Szerzők: Dr. Bertényi Iván, Dr. Hudi József, Töreky András
Kiadó: Akvirál ’96 Kft., Kemendollár

Kapcsolódó link:
Veszprém Megyei Levéltár

 
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat