Déli harangszó: Somlószőlős, evangélikus templom

História

Október 21-én délben a somlószőlősi evangélikus templom harangja szólt a Kossuth Rádióban.

Somlószőlős Veszprém megyei község a Somló-hegy nyugati lábánál. A települést az első, XIII. századi oklevél Nagyszőllősnek írja, mai nevét csak 1898 után kapta meg, hogy az Ugocsa megyei településtől megkülönböztessék. A falu a középkorban a nagyvázsonyi uradalomhoz, Kinizsi Pál és a Horváth család birtokaihoz tartozott, majd a XVII. századtól a Zichyek tulajdonába került. A reformációt követően az 1540-es évektől már evangélikus tanokat hirdető lelkész szolgált az Árpád-kori templomban.

Az első fából és sövényből épült nádfedeles templomuk az 1779-es tűzvészben leégett. A ma látható barokk templom ingoványos telkét a Zichyek adományozták. A helybéliek áldozatkészségéből 1795-ben épült az istenháza. A település híres szülötte Döbrentei Gábor nyelvész, a Tudományos Akadémia rendes tagja, a tudós testület első titkára. Nyelvújító volt, szavai, szóösszetételei közül nyolcvanat ma sem nélkülözhetünk mindennapi beszédünkben.

A somlószőlősi evangélikus templom 22 méter magas tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló 2 mázsa 20 kilós harangot, amelyet - Luther Mártont ábrázoló dombormű díszíti - Seltenhofer Frigyes soproni öntödéjében készítettek, 1923-ban.

Fotó: FME-FGyJ - templomaink.hu

Forrás: 

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat