Vid falu története

História

A Bakony és a Kisalföld találkozása határozza meg Vid határának domborzatát, mely a Somlótól északra, 5-6 km-re a Hajagos patakkal párhuzamosan fekszik.

A templom és a többszáz éves kocsma, régen fogadó épülete

Területe: 3,17 négyzetkilométer. Lakóinak száma: 125 fő. (2010. 01. 01-jei adat).

A területe már a bronzkorban is lakott volt, ezt tárgyi emlékek bizonyítják. A mai községtől délre urnasíros temetőt találtak, benne fémhuzalokat és egy teljesen ép „turbános díszítésű” cserépedényt. Az első írásos említése 1393-ban történik, egy birtokperről szóló oklevélben „Véd”-nek nevezik. Kisnemesi falu, adóösszeírásokban többször találkozunk vele Vid, Vild, és Vidi néven is.

1568-ban még lakott, de 1589-ben már „prédium”, azaz elhagyott faluhely. A hosszú lakatlansága alatt tulajdonosai, bérlői gyakran változnak. 1740-ben 12 birtokost írtak össze.

Az 1749. május 26-án írt szállítólevél tanúsága szerint hatévi adómentesség mellett nagyarányú betelepülés vette kezdetét, katolikus és lutheránus (evangélikus) magyar ajkú lakókkal, kb. 2:1 arányban. Önálló egyháza egyik gyülekezetnek sem volt.
Az evangélikusok a nagyalásonyi gyülekezethez csatlakoztak, és ez így maradt napjainkra is. Iskolát is csak a XX. század elején tudtak építeni, addig gyermekeik szintén odajártak az iskolába.
A katolikusok Nagyszőlőshöz (ma Somlószőlős) tartoztak. Később, amikor megalakult dabronyi plébánia, annak leánygyülekezetévé lettek. Már 1773-ban egytanítós iskolát működtettek. 1774-ben saját erőből kezdték meg templomuk építését egy Árpád-kori templom alapjaira, amit valószínűsít az is, hogy az új templom kelet-nyugati ősi tájolású, ez pedig a célszerűségnek és a kor gyakorlatának is ellentmond. És az is, hogy körülötte volt a régi temető. A szájhagyomány szerint az Árpád-kori templom egy római kori őrtorony helyén állt, ahonnan ellenőrizni lehetett az egész vidéket.
Pár év alatt elkészült a templom, ekkor még torony nélkül. Tornyot csak 1913-ban kapott.

A vidi templom

Az első tanítója a falunak, Kovacsics György, a „Historia Domus” latin feljegyzése szerint „józan életű, megfelelően okít, a szegény sorsúakat ingyen is. Elvégzi a harangozás és a temetés szolgálatát”. Ugyanitt olvashatjuk a templom tartozékainak leltárát, és a tanító éves járandóságának részletes leírását.

Katolikus iskola, 1954

A gyarapodást bizonyítja, hogy a falu népessége az első népszámláláskor 1785-ben 341 fő (ezt csak egyszer haladta meg 1910-ben).
1829-ben 317 fő
1857-ben 288 fő
1869-ben 263 fő
1890-ben 333 fő
1910-ben 345 fő
1930-ban 332 fő
1941-ben 317 fő
1949-ben 333 fő
1960-ban 293 fő
1990-ben 147 fő
2008-ban 125 fő

Szentháromság vasárnapi búcsúi kirakodás a bolt és kocsma előtt, 1964

A XIX. század folyamán sajnos jobbára csak tűzesetek, járványok áldozatait jegyezték fel a krónikák. A leégett iskola épületek helyébe korszerűbb tantermek, tanító lakások épültek.

A szabadságharcban a faluból (H. Szabó Lajos kutatása alapján), tizenkét fő vett részt, - zömében önkéntes és néhány besorozott honvéd - Barcza Sámuel zászlótartó vezetésével. Ő a nagyalásonyi székhelyű 141 számú századnak is vezetője volt, és a nagyalásonyi temetőben nyugszik.

A századfordulón és az első világháborúig tartó időszak a legvirágzóbb korszak a község életében.

Péntek Elek sajátépítésű háza előtt, méhkaptárba való léppel

Az első világégésnek falunkból kilenc hősi halottja lett. A második világháborúban tíz vidi lakos vesztette életét. Szerencsére a falut elkerülte a front, így közvetlen civil áldozatot sem követelt.

A hősi emlékmű

A háborút követő „parasztnyúzó politika” elindított egy olyan elvándorlási lavinát, ami a lakosság lélekszámának egyharmadára csökkenését eredményezte. Ezek már napjaink eseményei.

Vid Község zászlaja címerrel

Történet és képek: N. Péntek Zsófia


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat