História

Ötvenöt éves a katolikus templom

História

A nagyalásonyi katolikus közösség múltja legalább 17. századig nyúlik vissza, önálló plébániával sosem rendelkezett. A hívek vallásukat hosszú éveken keresztül csak Dabronyban tudták gyakorolni. Nagyalásony katolikus templomának építését 1957-ben kezdték, felszentelése 1958-ban volt. Az egyházközösség ma Dabrony fíliája.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Szentháromság templom, Vid

História

A Szentháromság oltalma alatt álló templom Vid község egyik büszkesége. Műemléki védelem alá helyezése Wéber Tünde helyi lakos kezdeményezésére történt. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal templomról szóló leírása a muemlekem.hu portálon olvasható.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

A nagyalásonyi evangélikus templom története

História

Az a hely, ahol ma templomunk áll, temető volt. Ezt bizonyítják a szájhagyományok és a templom melletti ásatások során felszínre kerülő földi maradványai az elhunyt ősöknek. A templom építésére vonatkozó legrégebbi adat egy 1721-ben kelt vallomási jegyzőkönyv, mely szerint 1656. volt az az év, melyben a templom építtetett.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Negyvennyolcas honvédsírok a nagyalásonyi köztemetőben

História
Három negyvennyolcas szabadságharcos nyugszik a nagyalásonyi köztemetőben; Cháfordy János evangélikus lelkész, 48-as nemzetőr, Boldizsár Vendel honvédhuszár és Barcza Sámuel 48-as nemzetőr. Tetteik büszkeséggel töltik el az utókor szülötteit, akik sírjaikra minden évben elhelyezik a megemlékezés koszorúit

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Google: mézeskalácshuszár március 15-re

História

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Weiner Mihályné: Beliczay Imre bábsütőforma-faragó mester

História

"Magyarország bővelkedik ütőfafaragó-gócpontokban, s mindegyiknek saját színe, jellegzetessége van. Bővelkedik ötletes, erőteljes tehetségű mesterekben, és amikor kis monográfiánk tárgyává éppen Beliczay Imrét választottuk, az vezetett, hogy korának és mesterségének tipikus alakja.

Életét nyomon követve, megismerjük a küszködő művész-vándorlegény, a cég önkényeskedései ellen kiálló fiatal mester, a nemzeti felszabadulásért, majd saját érvényesüléséért keményen harcoló, a magyar iparnak külföldön is dicsőséget hozó iparospolgár alakját. Művészetét boncolva: olyan egyéniség képe alakul ki, aki a népművészet friss hangját hozta magával a vidékről a városba, aki nemcsak szóban és írásban, de művészetében is magyarul beszélt olyan korban, mikor az uralkodó osztály zöme idegen kultúrában élt, s aki új hangot szólaltatott meg a fafaragásban, a kor típusát, a korakapitalizmus városi polgárát ábrázolva." - Megjelent a Magyar Nemzeti Múzeum Iparművészeti Múzeum, Az Iparművészeti Múzeum Évkönyvei I. 1954 című kiadványában, Tankönyvkiadó Vállalat Bp. 1954 p. 81-91.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Gárdonyi a néptanító

História

Gárdonyi (Czigler) Géza (Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger 1922. október 30.) író, költő, drámaíró és újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja 1884. október 1-jétől 1885. október 15-ig egy esztendőn át segédtanítóskodott Dabronyban. Életének főbb történéseit így foglalta össze számunkra Horváth Miklós dabronyi helytörténész.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Déli harangszó: Dabrony, római katolikus templom

História

Október 28-án délben a dabronyi római katolikus templom harangja szólt a Kossuth Rádióban. 

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Déli harangszó: Somlószőlős, evangélikus templom

História

Október 21-én délben a somlószőlősi evangélikus templom harangja szólt a Kossuth Rádióban.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Vid falu története

História

A Bakony és a Kisalföld találkozása határozza meg Vid határának domborzatát, mely a Somlótól északra, 5-6 km-re a Hajagos patakkal párhuzamosan fekszik.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

1848-49-es emlékek lakóhelyemen

História

A Kossuth Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére 2009-es évre kiírt pályázatára az akkori nagyalásonyi 7. osztályos tanulók is elkészítették pályázatukat. A témakiírásra elkészített anyag ma sem vesztette érvényét, ezért a március 15-i megemlékezéshez kapcsolódóan közreadjuk.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

A nagyalásonyi és csöglei Barcza-család története

História

A Barcza család nagy múlttal rendelkezik a Somló környékén, nemesi rangban lévő felmenőik a helytörténeti kutatásokban sok helyütt szerepelnek. Nagyalásony újkori címerébe sem véletlenül került a nagyalásonyi előnevet viselő Barcza-család címeréből a három vörös rózsa.

 
IWIW megosztásFacebookTwitter
További cikkeink...

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat