Közmeghallgatás 2017

Községháza

A falu lakossága számára Nagyalásony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete éves közmeghallgatását április 20-án tartotta. A rendezvényen az önkormányzat 2016. évi tevékenységéről és 2017. évi terveiről Csöngei Gábor polgármester számolt be.

 

A közmeghallgatást jelenlétével megtisztelte Szarka Gyula jegyző, Varga Zoltánné főelőadó – Tüskevári Közös Önkormányzati Hivatal –, Meinczinger Andrea főelőadó – Tüskevári Közös Önkormányzati Hivatal Kirendeltsége Nagyalásony –, Dr. Gregositsné Fehér Ildikó alpolgármester, ifj. Czigler László, Csongrádi Endre és Domonkosné Kovács Hajnalka képviselők. Az elmúlt évekhez hasonlóan a falugyűlés ebben az évben is nagyszámú érdeklődőt vonzott, főleg a középkorosztály és az idősebbek részéről.

Csöngei Gábor polgármester a megjelentek köszöntését követően az elmúlt év elvégzett feladatainak felelevenítésével kezdte meg beszámolóját. Elmondta, hogy a házi segítségnyújtó szolgálat az elmúlt évek feladatellátásához hasonlóan jól működik. A szolgáltatás igénybevételéért járó térítési díjat az önkormányzat átvállalja, ezzel is segítve az arra rászoruló nyugdíjasokat. A helyettesítéshez szakképzett munkaerő igénybevétele szükséges, ugyanakkor az idősek számára fontos szempont, hogy az ellátást általuk ismert személytől kaphassák meg, ezért azt falun belüli személlyel igyekeznek megoldani.

A közfoglalkoztatottak száma a faluban regisztrált munkanélküliekkel megegyezően 7 fő. A nagyobb füves területek, a park és a temető karbantartását végzik elsődlegesen, de sajnos megfelelő időben nem tudnak mindenhova eljutni, ezért kérte a telek- és háztulajdonosok segítségét az ingatlanjuk előtti füves rész rendben tartásához.

A falugondnok személyében változás történt, a tisztséghez tartozó teendőket Bokor László látja el. Így részt vesz a szociális feladatok elvégzésében; segíti a házi beteggondozót munkájában, részt vesz az óvodás és iskoláskorú gyermekek szükség szerinti szállításában, közreműködik kulturális és sportrendezvények lebonyolításában, valamint felügyeli a közmunkások tevékenységét.

Tájékoztatásul elmondta, hogy a házi orvosi szolgálatot április 5-től Dr. Olácsi Judit szabadsága alatt Dr. Strommer Zoltán háziorvos látja el: Nagyalásonyban keddenként 13.00-17.00, csütörtökönként Kisszőlősön 13.00-14.00, Viden 14.00-15.00 és Dabronyban 15.00-17.00 óráig. Hétköznap reggelenként telefonos ügyeletet tart 8 és 9 óra között, ekkor a kapcsolatot Grieszbacher Mária asszisztens tartja vele.

A védőnői szolgálatot Sághi Istvánné hosszú évek óta megelégedésre látja el, a fogászati problémákkal Dr. Magyari Ágnes fogorvoshoz fordulhatnak.

Az önkormányzat a konyhát bérüzemeltetésben működteti. A postát az önkormányzat tartja fenn, a dolgozó a posta alkalmazottja.

Az Ifjúság utca vízelvezetésére beadott önkormányzati pályázat sajnos nem nyert, de két további pályázatot adtak be a probléma megoldására. A temető fejlesztésére szintén pályáznak, mely a kerítés, a ravatalozó bútorainak felújítását és járdaépítést, valamint a temető parkosítását tartalmazza. A nagyra nőtt fenyőfák sorsával kapcsolatosan a lakosság véleménye a mérvadó, így a megfelelő döntés meghozatalába a képviselő-testület – amennyiben erre igény van –, kérdőívben kívánja a közösséget bevonni. Megjegyezte, hogy a temető az evangélikus egyházé, a fenntartója az önkormányzat.

Az óvoda felújítására pályázatot nyertek 28 millió forint értékben. Ezt tető- és nyílászáró cserére, vizesblokk felújítására és fűtés korszerűsítésre kívánják fordítani. A felújítási munkálatokat hamarosan megkezdik, ennek előfeltétele a gyermekek falun belül más helyiségbe, vagy akár más településre történő elhelyezése. Így szeptember 1-jén már a felújított óvodában tudnak kezdeni a gyerekek. Pályázatot adtak be piactér kialakítására, ahova faházakat kívánnak kihelyezni, vizesblokkot kialakítani, valamint a pályázat részét képezi egy tejadagoló automata működtetése a Ludas-tónál. Pályázat készült egy sportpark létrehozására, kb. 5-6 kültéri sporteszköz elhelyezésével. Az orvosi rendelő felújítására 60 millió forintos pályázatot adtak be. A járdafelújítást a konszolidációs támogatás második részeként a Kossuth utcában és a Béke téren folytatják, ez egy 10 millió forintos beruházás.

A faluban polgárőrség működik 35 fővel, várják a további jelentkezőket. Munkájukat 15 kamerából álló rendszer segíti, melyet a jövőben további 17 kamerával kívánnak bővíteni. A felvételeket a körzeti megbízott – aki Nagyalásonyban kíván letelepedni –, tudja visszanézni. Erre két esetben már szükség is volt.

A 2017. évi rendezvényekkel kapcsolatosan elmondta, hogy a januárban megtartott Forralt bor főzési partin nagyon sokan voltak, jól sikerült. A március 15-i koszorúzás résztvevői méltósággal emlékeztek meg elődeikről. A következő rendezvényt a férfiak számára hirdetik meg, akik április 30-án 15.30 és 16 óra között gyülekeznek a buszmegállónál, innen indulnak a májusfának való alapanyagot kivágni, amit a nagyalásonyi hölgyek tiszteletére hagyományosan a Ludas-tónál helyeznek el. Az év további rendezvényei: A gyermeknapot a májusfa kitáncolásával szokásosan egybekötve május 27-én tartják. A falunap megrendezésére augusztus 12-én kerül sor. Az éves falukirándulást az idén szeptemberben Szeged környékére tervezik. Az idősek napját novemberben tartják meg. Szintén novemberben kerül sor „A hír a miénk!” Értékteremtő és Értékőrző Egyesület és a képviselő testület a nagyalásonyi híres szülöttek sírjánál történő közös koszorúzására. Hozzátette, hogy tavaly négy temetőben négy megemlékezéssel tették tiszteletüket látogatásukkal. Az év utolsó rendezvényeiként a Mikulás ünnepséget és a Mézeskalács ünnepet – ez utóbbit szintén „A hír a miénk!” Egyesülettel közösen – tervezik megvalósítani. Tájékoztatásul elmondta, hogy Kovács Valéria dabronyi lakos kulturális közfoglalkoztatottként látja el a rendezvényszervezői feladatokat.

A beszámoló megtartását követően Csöngei Gábor polgármester kérte a hozzászólásokat. Mivel a vélemények késlekedtek, felidézte Nagy Norbert tavalyi hozzászólását a kamerarendszer szükséges kiépítésével kapcsolatosan, ami azóta megvalósult, illetve Császár Béla hozzászólását a kutyák kártételével kapcsolatosan, mely szintén rendeződni látszik. Horváth Frigyes megerősítette abbéli elképzelését, hogy kopjafát szeretne a temetőbe, az innen elszármazott rokonok részére emlékező helyként, melynek megvalósításához anyagi támogatással is hozzájárulna. Polgármester úr elmondta, hogy az önkormányzat is támogatja az elképzelést. Másik témája, hogy a Ludas-tónál egyre gyakrabban randalíroznak a fiatalok. Hangoskodnak, károkat okoznak, a kukát tartó betontömböt kitörték, ami valószínűleg a tóban van. Több alkalommal figyelmeztette őket, a jövőben erre nagyobb odafigyelést kér.

Szücs István László a konyhán főzött ételek minősége miatt emelt kifogást. A választék szűk, soknak találják a virslit, a lecsókolbászt. Szerinte ez nem a beosztott dolgozók hibájaként róható fel, megfelelő alapanyag biztosításával ez a probléma megoldást nyerne. Szarka Gyula jegyző ígéretet tett arra, hogy utánajár a felvetésnek.

A falugyűlésen többen hiányolták a falu életében meghatározó szerepet betöltő személyeknek; a gyermekintézmények vezetőinek, vállalkozóknak, különféle, a falu ellátásában tisztségeket betöltő alkalmazottaknak, valamint az alapítványok képviselőinek megjelenését. A képviselő-testület munkáját is megkönnyítené, ha a szemtől szembeni felvetésekre – a legtöbb esetben –, azonnali reagálással találnának megoldást.

Domonkosné Kovács Hajnalka
Sörösné Kolonics Erzsébet
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 6613
Utoljára regisztrált : xraxydlfy1994
Ma : 5 új regisztrált
A héten : 285 új regisztrált
A hónapban : 780 új regisztrált

Kapcsolat

ankarada araç kiralama ankarada araç kiralama gnlk kiralık ev