Mézeskalács ünnep nyolcadszor Beliczay Imre emlékére

Értékőrzés

Nyolcadik éve szervezi a mézeskalács készítés köré „A hír a miénk!” Értékteremtő és Értékőrző Egyesület a falu és a környék lakosságát megcélzó rendezvényét. Nagyalásony Község Önkormányzatában partnerre találtak ebbéli tevékenységükben, az elöljárók maguk is tevékenyen, vagy résztvevőként voltak jelen a helyszínen. Az ünnepségen a nagyalásonyi születésű Beliczay Imre mézeskalács-készítő és gyertyaöntő mester tevékenységének, leszármazottainak részvételével állítanak emléket.

 

„A hír a miénk!” Egyesület elnökeként Sörösné Kolonics Erzsébet köszöntötte mindazokat, akik részvételükkel megtisztelték a rendezvényt Megnyitó beszédében méltatta (és ennek itt most helyet is adunk) Beliczay Imre munkásságát, aki Bellicz Jónás evangélikus esperes fiaként 1806-ban született – az akkori elnevezés szerint –, Alásonyban. Apja hiába ellenezte, az akkori céhlegények útját kívánta járni, külföldön tanulta ki a mézeskalácsos, majd az ehhez szorosan kapcsoló gyertyaöntő mesterséget. A mesterlevelet és a mézeskalácsosi iparjogot megszerezvén 1832-ben Pesten nyitotta meg első műhelyét. A pesti mézeskalácsosok céhét mesterével alapította meg, később tagja lett Pest Város Tanácsának, elnöke volt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, ahol támogatta a tanoncképzést, és szorgalmazta a magyar áruk külföldi vásárokon történő bemutatását. A mézeskalács birodalmat 1872-ben bekövetkezett halála miatt hagyta el, a mézeskalácsos ipart utódai 5 generáción keresztül űzték, egészen az 1949-ben bekövetkezett államosításig.

A családot szépunokája Beliczay Péter és kislánya Saci képviselte megjelenésével. Beliczay Péter dicséretesnek jellemezte, hogy az egyesület rendezvényeivel a múltat felelevenítve újra és újra megemlékezik Beliczay Imre életútjáról. Elmondta, hogy jó érzés a településre visszatérni, a helybéliekkel újra találkozni.

A Beliczay mézeskalácssütők marketingtevékenységébe az egy évszázaddal ezelőtt készült reklámanyagokból alkalmi kiállításon nyerhettek információt az érdeklődők. Itt tekinthették meg Beliczay Erzsébet, a családról készített írásos anyagát, valamint válogathattak a Hírmondó Nagyalásony és környéke régebbi számaiból válogathattak.

Az egyesület rendezvényén helyi fellépők álltak színpadra. Szalai Rózsika első előadóként egy kedves karácsonyi verssel kedveskedett a hallgatóságnak. Nagy Gabriella és Szücs Dóra Bibiána egy-egy karácsonyi slágerrel alapozták meg a hangulatot. Őket követték a Kinizsi Pál Általános Iskola tanulói. Varga Nóra és Varga Petra furulya dallamokkal dobogtatta meg a szíveket. Horváth Lili és Varga Nóra zenei kíséret nélkül adták elő megható, ünnepi hangulatot megidéző dalaikat. Ruzsás Péterné és Cs. Marton Lívia pedagógusok csatlakoztak hozzájuk, meglepetés előadásként kánonban énekeltek.

A mézeskalácssütő verseny „Az én ünnepi mézeskalácsom” megnevezéssel hirdetett felhívása lehetőséget nyitott az elképzeléseknek. Szorgos kezek készítettek fenyőfákat, ötletes adventi koszorúkat, díszített és natúr megjelenésű aprósüteményeket állatokkal, csillagokkal és sok-sok szívvel, gyertyatartót, és mézeskalács házat, melynek bejáratánál hóember álldogált. A készítőkkel folytatott beszélgetés az alkotásokról szólt. Csöngei Kocsi Xénia fenyőfáját gyermekeivel készítette el, melynek – mint hozzátette –, minden része ehető, a fát összetartó hurkapálcika kivételével. Szücs Istvánné, Vera néni elmondta, hogy idén először készített mézeskalács fűszerkeverékből aprósüteményeket. A végeredmény nagyon szép lett, de még kissé keménynek találja. Fémdobozba téve egy kis almagerezd hatására majd megpuhul – mondta. Domonkosné Kovács Hajnalka adventi koszorúját a natúr és vörös színek jellemezték. Csöngei Judit adventi koszorúját szintén natúr színben készítette, amit a megszokottól eltérő formában kivitelezte. Sörös Franciska Zsófia állatmotívumokat választott aprósüteményei témájául, amit egy különleges finn recept alapján készített. A legfiatalabb résztvevő, Ferenczy Dominik témájának mindjárt egy házikót választott, amit, ahogy elmondta nagyon nem volt könnyű összeállítani. Neki, és természetesen minden résztvevőnek lesz még ideje, lehetősége mézeskalács alkotását bemutatni, hiszen mézeskalács ünnep, és vele mézeskalácssütő verseny jövőre is lesz. Távolabbról is érkezett hozzánk karácsonyi mézeskalács, kemenesmihályfáról a Mesevár óvoda küldte el még számunkra jókívánságait.

A mézeskalácssütő versenyhez minden évben gyermekrajz verseny is kapcsolódik. A rajzverseny szervezője Bokor Lívia pedagógus volt. Az idén a „Mézeskalács doboz” témában készítették rajzaikat a gyermekek. Az alsósok versenyében az első Süle Jázmin, a második Borbács Réka, a harmadik Bagyura Laura rajza lett. A felsősök első díját Vánkos Kornél, a másodikat Orsik Ferenc, a harmadikat Erdősi Dorina kapta. Beliczay Sarolta is rajzzal érkezet, melyért különdíjat vehetett át. Nagy tapsot, és a helyi vállalkozók felajánlott díjait kapták.

A kézműves foglalkozáson a felnőttek és gyerekek kézügyességére egyaránt szükség volt. Csöngei Judittal a mézeskalács díszítést gyakorolták, Vargáné Molnár Mária könyvtáros az elkészített és felajánlott süteményeket helyezte „A hír a miénk!” Egyesület fenyőfájára, melynek a feldíszítést követően a Községi Könyvtár ad otthont az iskola galériáján. Kovács Valéria a Somlóvásárhelyi Közös Hivatal Nagyalásonyi Kirendeltségének kulturális szervezője angyalkakészítő sémákat és alapanyagokat hozott magával, a kisgyermekek és nagyobbak örömére.

Az elmaradhatatlan karácsonyi vásár visszatérő résztvevője a Dákai Otthon Intézménye, akik sajátkészítésű szőttesekkel, kerámiákkal és gyertyákkal érkeztek. A Somló Méz Kft. első alkalommal mutatkozott be termékeivel, és a mézeskalács ünnep hangulatához kapcsolódva mézből készített házi süteményekből hoztak kóstolót a rendezvényre.

„A hír a miénk!” Egyesület standján információkkal, reklámanyagokkal Czigler Lászlóné, Domonkosné Kovács Hajnalka és Bokor Lívia állt rendelkezésre. Czigler László a hangosítást végezte, a fotókat Antmann Ildikó és Sörös Franciska Zsófia készítette, további résztvevő segítőink Nyámándiné Rozner Gyöngyi, Szücs Tamás, Pór Péter és Sörös Ferenc voltak. Az egyesület résztvevő tagjai bíznak abban, hogy a résztvevők az ünnepi előkészületekhez kapcsolódva tartalmas, jó együttlétet tudhatnak maguk mögött.

A rendezvény támogatói:
Nagyalásony Község Önkormányzata,
Kinizsi Pál Általános Iskola,
Ludas Kisvendéglő és Fogadó,
Szabó Ervin Vegyesboltja,
Betérő Vendéglő
Csöngei Judit egyéni vállalkozó
 
Kapcsolódó linkek:
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 6613
Utoljára regisztrált : xraxydlfy1994
Ma : 5 új regisztrált
A héten : 285 új regisztrált
A hónapban : 780 új regisztrált

Kapcsolat

ankarada araç kiralama ankarada araç kiralama gnlk kiralık ev